logo

Как да Изберем Подходящ Халат за Баня и Хавлиена Кърпа- Мармис

Как да Изберем Подходящ Халат за Баня и Хавлиена Кърпа- Мармис

В днешно време ежедневието на повечето хора е натоварено, изпълнено с много работа и ангажименти. Успокояващо и зареждащо с енергия е да започнем или завършим деня си с освежаващ душ, след който ще имаме нужда да се обгърнем в мекия допир и приятния аромат на хавлиения халат. Ето защо качествените халати за баня и хавлиени кърпи, които лесно попиват влагата от тялото и остават нежно усещане за мекота, са предпочитани от всички нас. Те са необходимост за всеки дом.

Преди да изберете своя халат за баня или хавлиена кърпа е важно да се информирате добре по някои критерии, за да придобиете представа как да закупите правилните хавлиени кърпи или халати. Качеството, материите (естествени или изкуствени), грамаж, размери, цветове, сезона, в който се използват, поддръжка, цена- всички тези особености са важни и трябва да отговарят на Вашите нужди и предпочитания. Покупката на халат за баня и хавлиени кърпи е дълготрайна инвестиция.

Избор на подходящата материя халат за баня и хавлия

Хавлиеният плат е известен още и като „махра” и е най-популярният вид плат за производството на халати и хавлиени кърпи. За изработването му се използват най-често памук (микропамук, египетски памук), бамбук и др. Те попиват отлично влагата, не оставят мокро усещане при контакт с кожата и съхнат много лесно. При избора си на халат за баня или хавлиена кърпа е важно да обърнем изключително внимание на материята. Добре е продуктите да съдържат 100% от изброените естествени материи, тъй като наличието на изкуствени примеси ги прави не толкова добре попиваеми. Това е от особена важност за хората с алергии към определени материи. За тях естествената тъкан е от първостепенно значение.

Хавлиени кърпи и халати за баня от памук

Халатите за баня и хавлиените кърпи от памук са едни от най-предпочитаните и качествените материи и продукти. Памукът е екологично чиста, естествена и качествена материя. Хавлиените изделия от памук са пухкави, нежни и меки на допир и притежават отличен попивателен ефект. Те се характеризират с антибактериални и антиалергични свойства. Изключително устойчиви, те не губят своята форма и цвят. Хавлиените изделия от памук могат да бъдат използвани много дълго време. С изключителна мекота, устойчивост, плътност и попивателнист се отличават и хавлиените изделия от микропамук, егейски или египетски памук.

Хавлиени кърпи и халати за баня от бамбук

Халатите за баня и хавлиените кърпи от бамбук са също доста добър избор по отношение на попиваемост и мекота. Бамбуковите хавлиени кърпи и халати за баня не задържат влага в тъканта си и изсъхват много бързо. Те имат плътна и същевременно мека повърхност, като са много подходящи за хора, които обичат да взимат душ често, поради бързото им изсъхване. Те не задържат аромати и мръсотия. Техните отлични качества се допълват от елегантния вид на материята, отличаващ се с лека и много приятна лъскавина. Това предоставя идеалната възможност да си подарите нежно усещане за мекота и лукс в банята.

Размери, грамаж и плътност на хавлиените изделия

Размерите, грамажът и плътността на хавлиените кърпи и халати са разнообразни, съобразени с индивидуалните нуждите на всеки от нас. При халатите за баня обикновено плътността варира от 400 до 700 гр./м2. При тези от египетски памук е около 600 гр., а при егейския памук-700гр. Плътността на бамбуковите кърпи е сравнително близка до тази на памука, египетския и егейския памук и варира до 650гр.

Най-подходящият модел халат за баня е с дължина до пръсците, да е от мека материя, с джобове и качулка. Размерите на хавлиените кърпи от своя страна също варират- най-често между 70х140 см или 100х150 см. За лицето са подходящи хавлиени кърпи от 30х50 см до 50х90; за крака се употребяват най-често кърпи с размери 50х50см. Хавлиената кърпа за глава не трябва да е по-малка от 90см. За лице, ръце, тяло универсално са подходящи кърпите с размери от 70х140см.

Избор на подходящ цвят халат за баня и хавлиена кърпа

Цветовете на халатите за баня и хавлиените кърпи са многообразни. Има различни модели- с бродерии и апликации, изчистени цветове или пък по-цветни. Изборът на цвят изцяло зависи от Вашите предпочитания и вкус. Може да се съобразите с цветовете на банята Ви или спалнята, така ще допълните и освежите дома си.

Поддръжка и грижа при хавлиените изделия

Грижата за хавлиените кърпи и халати за баня е важна за тяхното дългосрочно използване и съхранение. Температурата на пране е добре да не надвишава 60 градуса. Най-често се перат на 40-60 градуса. Винаги е добре да се използват качествени и меки перилни препарати и не да не се смесват хавлиите с други цветни или бели дрехи. При по-честа употреба, кърпите е хубаво да бъдат прани поне 1-2 пъти седмично. В случай че се намокрят много, важно е да се подменят веднага. Сушенето е за предпочитане да е на открито, тъй като при сушене в затворени пространства има предразположение за развитие на бактерии, плесен. Правилната грижа на хавлиените изделия е предпоставка за тяхната дългосрочна употреба, както и за изключителното усещане за мекота и свежест при допира ни с тях.

Усещането да се докоснем до един мек и добре ухаещ халат за баня или хавлиена кърпа е несравнимо!

Разгледайте нашите предложения от висококачествени халати за баня, хавлии, хавлиени кърпи, плажни кърпи и други хавлиени изделия тук:

Очаквайте още интересни и полезни статии в нашия блог!

Благодарим!

Сподели това: