logo

Коя е Вашата материя при избор на спално бельо- Мармис

Коя е Вашата материя при избор на спално бельо- Мармис

Как да изберем материята на спалното бельо?

Когато става въпрос за спално бельо, изборът на подходяща материя е изключително важен. От нея зависи нашият комфорт, уют и добър сън. Най-разпространените тъкани, от които се изработват спални комплекти, са памучен сатен, ранфорс, перкал, памук и поли котън. Всяка една от тях притежава  своите специфични качества, които я отличават от останалите.

Памучният сатен е луксозен, фин и красив плат. Той е съставен от 100% висококачествен, памук,без съдържание на полиестер. Изключителните мекота и блясък, които притежава се дължат не само на естествения материал, но и на уникалната технология на тъкане. Сатенът се изработва от много гъсти двойни нишки, като на квадратен сантиметър плат те варират от 87 до над 300, в зависимост от дадената тъкан. Памучният сатен е изключително мек и нежен на допир,  не спарва, не задушава кожата и перфектно поема влажността. Характерно още за тази материя е и издръжливостта й. Спалният комплект от памучен сатен ще ви служи доста дълго време, без да промени  вида си. Тъканта би могла да се пере повече от два пъти в седмицата в продължение на цели 8 години.

Ранфорс е вид материя, съставена от 100% памук. Спалното бельо от този плат се отличава с голяма здравина и завидна мекота. Той се изработва от усукана (рингова) прежда, като на квадратен сантиметър тъкан броят на нишките е от 57 до 60. Това прави памучната материя изключително издръжлива, с по-ниска степен на свиваемост и в същото време изключително фина и мека. Спалните комплекти от ранфорс притежават способността за много кратко  време да поемат влагата и да изсъхват почти веднага, което прави поддръжката им много лесна. Освен това материята  ранфорс дава възможност на кожата да "диша", допирът с него няма как да предизвика алергични реакции и статично електричество. Спалните комплекти от тази материя са  много издръжливи.

Перкалът е тъкан от висок клас, съставена от 100% памук. Този плат е мек, изключително нежен на допир и с голяма издръжливост. Той се изработва от допълнително заздравени рингови прежди по специална технология на сплитка едно към едно. Именно иновативният начин на тъкане прави перкала най-здравата и устойчива материя по рода си. Спалното бельо от тази памучна тъкан се използва в голяма част от най-луксозните и известни хотели по света. Перкалът е толкова издръжлив, че от него се правят дори парашути. Ето защо може да бъдете напълно сигурни, че спалните комплекти от перкал ще ви служат повече от 10 години, без да се налага да полагате някакви особени грижи за тях.

Памукът (хасе) е най-разпространената материя, от която се прави спално бельо.  Памукът е е 100% естествена материя и не предизвиква изпотяване, запарване на тялото , кожни раздразнения, алергии и т.н. Освен това е мека и удобна. Нишките на тази изключително популярна тъкан не са гъсти и с просто око бихте могли да видите тяхното кръстосване. Висококачественият памук е и устойчив. Той не променя структурата и багрите си, дори след многократно изпиране. Най-общо казано, ако имате нужда от меко, комфортно и достъпно спално бельо, хасето е Вашият плат.

Поли котън е материя, която се изработва от 70% памук и 30% полиестер. Спалното бельо, направено от тази тъкан, притежава мекота и блясък. Полиестерът се комбинира по високотехнологичен метод с памучните влакна. Това придава на готовия плат голяма здравина и ниска свиваемост. Тази материя не задържа нечистотии и петна, поддръжката му е изключително лесна и при пране не разваля структурата си. Също така изсъхва за много кратко време и се глади бързо. 

Сподели това: