logo

Избор на олекотена завивка според сезона - Мармис

Избор на олекотена завивка според сезона  - Мармис

Всеки от нас се нуждае от добър сън и комфорт на тялото ни докато спим. Това е необходимост за нашата пълноценна почивка, както в студените зимни дни, така и в летните горещи нощи. Олекотените завивки са важен детайл и символ за качествен и спокоен сън.

Покупката и изборът на олекотена завивка зависи най-вече от това през кой сезон тя ще бъде използвана. От особена важност са и някои фактори преди да изберете правилната олекотена завивка според сезона, така че покупката ви да гарантира комфорт, мекота и спокоен сън. За да се ориентираме правилно е важно да знаем температурата в спалнята ни, размери, качество и изработка, дали сме алергични към определени материи, през кои сезони ще ползваме завивката. Ние може да ви предложим олекотени завивки за всеки сезон, които да отговарят на Вашите нужди. Те се разделят в няколко категории - Завивки Пролет-Есен, Летни Олекотени Завивки, Зимни Олекотени Завивки и Завивки 4 сезона, подходящи за цялата година.

Олекотени Летни завивки

roksima-drijm-viskoza-olekotena-zavivka-mechta-sivo-i-byalo.jpg

Те позволяват естествената циркулация на въздуха и по този начин се избягва възможността от претопляне и запарване. Много са леки и ефирни и гарантират отличен комфорт.

Подходящи материи за външната част на летните завивки са леките и фини материи като например тенсел, вискоза. Те имат много приятен охлаждащ ефект, който освежава при допир. Други подходящи материи за лятото са например памук, памучен сатен и памучен жакард, бамбук. Те са естествени материи с добра попиваемост. Характерно за тях е, че имат свойството през зимата да придават усещане за топлина, а през лятото за хладина и свежест, по този начин осигуряват максимален комфорт по време на сън през всички сезони. Материите тенсел, памучен сатен, жакард и вискоза се считат за по- луксозни, което прави завивките, изработени от тях, по- скъпи.

Подходящи пълнежи са естествените дишащи пълнежи, които регулират температурата на тялото по време на сън и имат добър абсорбиращ ефект, като по този начин спомагат на тялото да не задържа излишната влага. Такива материи са памук, бамбук, или дори вълна, която също е много добър терморегулатор и може да бъде използвана дори и през лятото, ако разбира се пълнежът е с по- малък грамаж. Често срещан и също така предпочитан пълнеж, заради антибактериалните си свойства и достъпната си цена е силиконовата вата. За топлите летни дни е подходящо да изберем тънък слой от пухкави нишки. Летните олекотени завивки обикновено са с пълнеж от 60гр./кв.м. до 100-150гр./кв.м., което ги прави много леки и позволяват на тялото да диша и да не се спарва. Обменът на температурата е естествен и правят сънят ви комфортен и пълноценен.

Разгледайте нашия каталог от Олекотени Летни Завивки

Зимни олекотени завивки

завивка 1.pngЗимните завивки са пухкави, топли, с по-голям грамаж и специфична обработка. Преди всичко е важно зимната олекотена завивка да задържа максимално топлината. Зимните завивки от пух и вълна са чудесен вариант за повече топлина.

Пълнежът на зимните олекотени завивки се препоръчва да е добър термоизолатор, да задържа топлината и да не позволява на тялото да се охлажда през нощта. Такъв пълнеж е споменатият вече по- горе пух, при който дори една лека завивка може да бъде достатъчно топла, дори много по- топла от някои по- дебели и тежки завивки. Ако пълнежът е силиконов пух или вата, пълнежът трябва да бъде от 300 до 400 гр./кв.м., за да бъде достатъчно топла и подхдяща за зимните климатични условия и да гарантира, че топлината няма да излезе изпод завивката ви. Разбира се, това трябва да бъде съобразено и с индивидуалните нужди и предпочитания. Завивки от вълна също са много добър вариант за зимата, тъй като вълната запазва много добре топлината и същевременно с това абсорбира влагата и не спарва.

За материя на калъфа може да бъдат използвани както естествени материали като памук, памучен жакард, памучен сатен, които имат добра пропускливост и не позволяват на тялото да се спарва, така и изкуствени материи като вискоза, микрофибър, защото те пък създават много приятно усещане за мекота и топлина.

Разгледайте нашите предложения за Зимни Завивки

Олекотени завивки Пролет-Есен

Zavivki-prolet-esen Завивки за пролетта и завивки за есента са междинни завивки, за които е по- трудно да се определи кои биха били подходящи за тези сезони, тъй като климатичните условия през тези сезони може да варират. Освен това всеки човек има различно възприятие за топлина.

Пълнежът като грамаж стандартно може да се определи около 150/200 гр./кв.м. Според индивидуалните предпочитанията и темперетурните особености, завивките могат да бъдат по- тънки или по плътни, по- топли и не чак толкова топли.

Подходящи материи за калъфа биха били бамбук, памук, памучен сатен, тенсел, жакард. През пролетта и есента е подходящо да използваме олекотени завивки, които да позволяват добрата циркулация на въздуха и да могат да се адаптират към телесната температура. Такива са Завивките Пролет- Есен

Олекотени завивки 4 сезона

Zavivki_4-sezona

Те са изключително удобни и практични и могат да бъдат ползвани през цялата година. Представляват комбинация от две отделни олекотени завивки (едната от които е по тънка, другата е по- плътна).

Те могат да се използват както по отделно така и заедно, като се закопчават с цип или с копчета помежду си. Така имате винаги избор да използвате по- тънката, по- плътната и за най- студените нощи най- плътната завивка, която е всъщност комбинацията от двете заедно в едно. По този начин имате завивка за всеки един сезон. Съединени или разделени, двете завивки осигуряват идеалното ниво на топлина, която желаете. Ако предпочитате да спите на темперaтура не по-висока от 21 градуса, завивка с 200 гр/м2 подходяща за Вас и напълно достатъчна , а през зимата 300 гр/м2 ще поддържа температура до 25 градуса.

Подходящи материи за калъф бих могли да бъдат всички изброени по- горе- памук, памучен сатен, жакард, вискоза, тенсел, бамбук, микрофибър.

Обикновено пълнежът на всесезонните завивки е силиконизиран пух или вата.

Разгледайте Нашите предложения за Завивки 4 сезона

При избора на олекотена завивка според сезона е необходимо тя да отговаря на всички ваши нужди- да бъде лека, мека на допир, пухкава, да осигурява прохлада през летните дни и топлина през зимните студени нощи. За да направите най- правилния избор е необходимо и да се информирате за вида материя, от която е изработена външната част на завивката, нейните качества и характеристики, както и за пълнежа на завивката- вид, свойства, предимства, поддръжка и други.

Като общо правило, хубаво е завивката да бъде добре капитонирана, за да не се размества пълнежът при пране или дори и при самото използване на завивката. Колкото повече са прошифките по плата, (по-гъсто прошит е платът), толкова по- неподживен ще бъде и пълнежът. Топлината на завивката зависи от вида и от грамажа на техния пълнеж, а не от тежестта на завивката. Една лека завивка, пълна с гъши пух например, може да бъде много по- топла от друга по- тежка завивка.

При нас ще намерите олекотени завивки за всеки сезон, които ще Ви осигурят комфортен и спокоен сън през цялата нощ!

В статиите по-долу можете да научите повече за вида на материите и пълнежа на олекотените завивки и как да изберете подходяща завивка според Вашите предпочитания и нужди!

Други свързани статии по тази тема:

Сподели това: