logo

Как да Изберем Олекотена Завивкa според Пълнежа- Мармис

Как да Изберем Олекотена Завивкa според Пълнежа- Мармис

Завивката е важна и неразделна част от нашата спалня, хол, дом. Тя е символ на уют, комфорт, топлина и често пъти изборът на олекотена завивка е доста труден и ни поставя пред голямото разнообразие, което има на пазара. Преди да изберете своята завивка, важно е да сте информирани относно няколко детайла като например- качеството и вида на материята на външната част на завивката, пълнежа (естествен или изкуствен), размери (съобразно размера на вашето легло), цветове, сезона, в който ще я ползваме, поддръжка и не на последно място разбира се цената.

Олекотената завивка трябва да бъде мека, топла, удобна и да отговаря на вашите нужди и предпочитания. Също така съчетанието на подходящ цвят завивка с декора на вашата спалня или стая, придава много по-голям уют и комфорт. А комфортният и спокоен сън е необходимост, в днешно време, от която всеки от нас има нужда.

Добре е когато искаме да направим най- добрия избор за подходяща олекотена завивка, да обърнем внимание както на вътрешната част (пълнежа) на завивката, така и на външната част на завивката.

Как да изберем своята олекотена завивка според пълнежа, от който е изработена:

Олекотени завивки от пух, пера или комбинация от пух и пера

Zavivki-ot-puh-i-peraПухът може да бъде гъши пух или патешки пух. Пухът е естествена материя и отличен проводник на топлина, което позволява на тялото да диша. Завивки от гъши пух или от патешки пух са като цяло много топли и леки. Една много лека завивка от пух може да бъде много по- топла от друга завивка с друг вид пълнеж. В съчетание с качествена външна материя, която не позволява на фините перца да излизат, тези завивки биха били идеалният избор за студените зимни нощи.

Ако сравняваме завивки гъши пух и завивки патешки пух, тези от патешки пух са по- тежки от тези с гъши пух, гъшият пух е по- добър термоизолатор, той топли повече. Това означава, че за да топлят еднакво завивка с гъши пух и завивка с патешки пух, за тази с патешки пух, ще трябва да бъде използван повече пух, от колкото за тази с гъши. Гъшият пух е най-луксозният и скъп пълнеж за завивка.

Пълнежът може да бъде и от пера, или комбинация от пух и пера. Ако завивката е изработена от комбинация от пух и пера, се очаква колкото е по- голямо съотношението на пуха спрямо перата, толкова завивката да е по- топла и по- скъпа. Пухените завивки имат свойството лесно да възвръщат своята формата и ако пухът се е събрал от едната страна на завивката лесно може да се придвижи към другата, така че да се разстели равномерно по цялата повърхност.

Недостатъкът на пухените завивки е, че тъй като пълнежът е много фин, има голяма вероятност да се промъква от плата и да излиза навън от завивката. Завивките от пух и пера могат да бъдат алерген, който да предизвика алергични реакции. Поради тази причина те не се препоръчват за деца и за хора, склонни към алергии. Пухените завивки изискват по- специфична поддръжка. Въпреки тези недостатъци, завивките от пух, пера, или комбинация от пух и пера остават най- предпочитани за зимния сезон особено когато помещението е по- студено.

Олекотени завивки от Вълна

Zavivki-ot-valnaВълната е естествен материал, много добър термоизолатор и терморегулатор, което означава, че задържа топлината на тялото и същевременно притежава много добра пропускливост на влагата от тялото като осигурява нейното абсорбиране и предпазва тялото от спарване. Това я прави подходяща през всички сезони дори и през летните, разбира се, като се съобразим с климатичните особености на сезона и дебелината на завивката. По цена и качество вълнените завивки са сравними с тези от пух и пера. Вълната като пълнеж също би могла да бъде алерген, поради това хора, склонни към алергии и малки деца е добре да пристъпват внимателно когато избират вълнена завивка. Както завивките от пух, така и завивките от вълна изискват по-специфична поддръжка.

Олекотени завивки от Силикон

С
Silikonov PuhСиликонът е един от най-популярните пълнежи. Той може да бъде под формата на пух, топчета или вата. Силиконовият пух по пухкавост, мекота и топлина наподобява гъшия пух и патешкия пух, но в сравнение с естествения пух, той не е толкова дишащ. Силиконовият пух по- лесно губи формата си и след това по-трудно я възвръща. Завивки от силиконов пух осигуряват топлина през студените месеци и в зависимост от пълнежа си, са подходящи както за зимния сезон така и за сезоните пролет и есен. Той притежава хипоалергенни свойства, което го прави подходящ за хора с алергии и за деца, които са по принцип по-чувствителни към алергени. Завивки от силиконизиран пух имат лесна поддръжка и в сравнение със завивките от пух, са на по-достъпни цени. Тези предимства правят силиконовите завивки също добър избор. С подобни качества като завивките от силиконизиран пух са и завивките от силиконова вата и силиконови топчета.

Олекотени завивки с пълнеж от Бамбук

Zavivki-s-pulnezh-ot-bambukБамуковите завивки или завивките комбинация от бамбук и силиконизиран пух биха били също много добра алтернатива за хора, предпочитащи естествени материали като пълнеж. Бамбукът притежава антиалергични и антибактериални свойства, поради тази причина този вид завивки се препоръчват за хора, страдащи от алергии, и за деца. Завивките от бамбук са дишащи и добри терморегулатори, което осигурява добра проводимост на влагата от тялото и прави съня удобен и спокоен. Те биха били подходящи за по- топлите сезони, но в зависимост от пълнежа си и индивидуалните предпочитания могат да се ползват и през по- студените сезони.

Олекотени завивки с пълнеж от Памук

Zavivki-s-pulnezh-ot-pamukПамучните завивки са естествени и дишащи, подходящи са за по- топлите сезони, тъй като те са много добър терморегулатор, имат попивателни свойства и не спарват по време на сън. По този начин те осигуряват удобство и комфорт. Според индивидуалните потребности могат да бъдат използвани, разбира се, и през по- студени нощи. Те притежават антибактериални качества, поради което те са отличен избор за деца и хора с чувствителна кожа.

Как да изберем своята олекотена завивка според материята на външната част на завивката:

Олекотени завивки Памук

Памукът е една от най-използваните материи при изработката на олекотени завивки. Те могат да се използват всекидневно, защото запазват първоначалния си вид, дори и след многократно изпиране. Памукът е издържлива материя, която е и на достъпни цени.

Олекотени завивки Памучен сатен

Памучният сатен е висококачествен 100% памук, обработен по специална технология, която го прави много по- мек и нежен на допир от обикновения памук. Памучният сатен е подходящ за завивки от пух, защото гъсто тъканите му нишки спомагат на пълнежа да не излиза извън завивката. Като материя на калъф е подходящ както през студените, така и през топлите сезони, защото има свойството през студените нощи да държи топло, а през топлите да охлажда.

Олекотени завивки Бамбук

Те са произведени от целулозата на растението бамбук. Бамбукът като материя притежава силни антиалергични и антибактериални свойства. Той много добре абсорбира влагата и по този начин не позволява на тялото да се спарва. Поради тази причина бамбукови завивки са много добър избор за по- топлите. В зависимост от грамажа на пълнежа и индивидуалните предпочитания, те могат да се използват, разбира се и през по- студените месеци. Поради противоалергичните си свойства, завивките от бамбук са подходящи за хора, склонни към алергии и за деца.

Олекотени завивки Тенсел

Тенселът е изработен от естествени влакна, извлечени от дървесна целулоза. Тази материя е много фина и мека и е много приятна на допир, тя е по- малко податлива на мачкане. Като материя за лицевата част на завивките би била подходяща за по- топлите месеци, тъй като тенселът е много добър терморегулатор, абсорбира отлично влагата от тялото и я отделя в атмосферата, което осигурява много добър климат при спане, има и охлаждащи свойства. Според пълнежа и индивидуалните предпочитания, може да се ползва и през по- студените, тъй като тенселът е висококачествена материя, която е много фина, мека и изключително приятна на допир, създава усещане за нежности комфорт.

Олекотени завивки Вискоза

Вискозата се произвежда от естествени материали на базата на дървесна целулоза. Тя е много мека и приятна на допир. Има много добра пропускливост, дишаща е и не позволява на тялото да се спарва, което прави вискозата като материал за калъф на завивката подходяща за всички сезони според пълнежа си. Освен това вискозата е антиалергична материя, подходящи за хора, склонни към алергии, както и за деца.

Олекотени завивки Жакард

Жакардовите завивки, притежават естествен релеф, който се дължи на специфичния начин на обработка на плата. Те могат да бъдат например жакард памук, жакард тенсел и др. Олекотени завивки жакард, според пълнежа си, могат да бъдат използвани по всяко време на годината.

Олекотени завивки микрофибър

Тази материя, макар и изкуствена, създава много приятно усещане на мекота и топлина, което пък, от своя страна прави микрофибърните завивки много предпочитани модели през зимния сезон. Микрофибърът може да се различава по- своето качество и обработка, което води и до разлики в цените на различните видове микрофибърни завивки.

Изберете своята олекотена завивка според размера на леглото

Много е важно да бъдат добре обмислени размерите на завивката. Обикновено е добре тя да не съвпада с леглото и да бъде малко по- голяма с поне 5 см. и от двете страни. Това ще ви предостави максимален комфорт и ще бъдете напълно завити.

Хипоалергенни качества на завивките

Много хора страдат от алергии или непоносимост към някои материи. Ето защо в състава на по-качествените олекотени завивки от пух, пера, вълна има антибактериална обработка на пуха или вълната, или просто са със силиконов пълнеж или бамбуков пълнеж, които ще изолират прашните частици и са гаранция за спокойни нощи.

Поддръжка на олекотените завивки

Как се поддържа олекотената завивка? Добре е да я обличаме с плик, защото по този начин се запазва по-дълго време и е по-лесно да бъде изпрана. За да я предпазим от акари, завивката трябва да се пере в началото и в края на сезона на използване, като трябва да се внимава да е много добре изсъхнала, за да се избегне развитието на бактерии, особено при завивките от естествени материали като пух, пера, вълна. Важно е да четете указанията на етикета за обработка на завивката. Качествената завивка е винаги добра инвестиция. Тя може да се използва много дълго време, ако полагаме правилните грижи.

Разгледайте голямото разнообразие на предлаганите в marmiss.com Олекотени Завивки с различни пълнежи, материи и размери и съчетайте мечтаната завивка с подходящ цвят за вашата спалня, стая, за да се насладите на уют, топлина и спокоен сън! 

Други полезни статии по тази тема:

Сподели това: